De Haeck Christophe

< Terug

Uitgedost in "pek en veren" slaagde hij in 2015 voor de proeven van de wildeman. In 2022 droeg hij voor het eerst het Ros Beiaard. We laten hem graag zelf aan het woord:

"Ik ben geboren en getogen in Dendermonde, opgegroeid op het Keur. Bij de gilde horen is iets dat altijd door mijn hoofd heeft gespookt. Ik had verschillende vrienden die al bij de Gilde der Vrije Pijnders van Dendermonde behoorden. Ook nonkel Eric, de jongere broer van mijn vader was een gewaardeerd lid.

Het is eigenlijk dankzij nonkel Eric, onze Witten, zoals mijn pa zijn jongere broer altijd noemde, dat ik in 2011 mijn aanvraag gedaan heb om toe te treden tot de Gilde der Vrije Pijnders. Op de Algemene Vergadering moest ik mij dan voorstellen aan de leden waarna mijn kandidatuur werd goedgekeurd en ik mocht toetreden tot de Gilde. De eerste stap was gezet…

In 2015 heb ik vervolgens de wildeman gelopen. Daar ik geen rechtstreeks afstammeling was van een pijnder was dit de volgende stap om ooit de kans te krijgen om ons peirt te dragen. Een avond om nooit te vergeten! Eventjes wereldberoemd in Dendermonde.

In 2022 werd ik lid van de C-ploeg en mocht ik voor de eerste maal ons peirt dragen. Het was een droom die uitkwam!

De wildeman lopen en het peirt mogen dragen zijn natuurlijk momenten die ik nooit zal vergeten en hopelijk komen daar nog zo'n momenten bij.

Toch, het moment dat mij na aan het hart ligt is de begrafenis van mijn nonkel Witten. Hij is plots en op te jonge leeftijd overleden. Als je dan als familie de kerk binnenkomt en je ziet zijn ploegmakkers, mannen waarmee hij het peirt verschillende malen door de straten van Dendermonde gedragen heeft, naast zijn kist staan. Als je die mannen dan vervolgens zijn kist ziet dragen, op de tonen die we allemaal kennen, dan weet je dat de Gilde der Vrije Pijnders een groep vrienden is, allen met een gouden hart, die voor elkaar door het vuur gaan."