De Schrijver Ludwig

< Terug

Ludwig zijn grootvader, Ludovicus Scholliers, was één van de scheepstrekkers van Dendermonde.

In opvolging van zijn grootvader werd Ludwig in 1975 lid van de Gilde der Vrije Pijnders van Dendermonde. En dit ging als volgt om het met de woorden van Ludwig te zeggen: "Ik moest gaan tekenen in 't Schipke bij Dikke Frans."

Laat ons dit even verduidelijken: Café 't Schipke was een herberg gelegen in de Brusselsestraat te Dendermonde. Deze herberg deed op dat ogenblik dienst als lokaal van de Pijnders. Het bestuur van de Pijnders -met Frans Claus als deken- was daar samengekomen. Nieuwe leden dienden zich aan te bieden en voor hun lidmaatschap te tekenen.

Ludwig was toen 17 jaar en de Ros Beiaardommegang van 1975 was net achter de rug.

Intussen heeft Ludwig er al heel wat jaren opzitten bij de Pijnders. Zo veel jaren bij zo een leuke bende leverde hem al ontelbaar veel mooie momenten op. Als hij daar nu toch één moment uit moet kiezen, kiest hij voor de Ros Beiaardommegang van 2010. Ludwig maakte in 2010 deel uit van de C-ploeg. Naar eigen zeggen zag hij nooit een ploeg waar de samenhorigheid zo groot was. Een ploeg met fysiek en mentaal sterke individuen. Maar hun grootste kracht was de teamgeest.

De C-ploeg mocht in 2010 de apotheose verzorgen. Daar gingen zij op de Grote Markt het vuurgevecht aan voor het oog van wel 2000 toeschouwers. Iets waar Ludwig zeer trots op is. Maar wat hij nog veel mooier vindt, is het besef dat die mannen die daar toen onder het paard aan het afzien waren ook écht voor elkaar door het vuur zouden gaan.

Tijdens de Ros Beiaardommegang van 2022 liep Ludwig naast het Ros Beiaard als schragendrager zo kon hij de jongere generatie met raad en daad bijstaan. Ludwig is Pijnder met heel zijn hart. De liefde voor het Ros Beiaard kan hij niet verstoppen. Zo toverde hij zijn woning om tot een waar Ros Beiaard museum.

Een verzameling spullen van het Ros Beiaard en de reuzen waar hij zeer fier op mag zijn!

Kom je Ludwig tegen in de straten van Dendermonde, aarzel dan niet om te vragen naar zijn verzameling. Hij zal er met hart en ziel over vertellen.